Yapay zeka analitiği öldürür mü?

date
Apr 18, 2025
slug
yapay-zeka-analitigi-oldurur-mu
status
Published
tags
product
growth
data
summary
İşimizi elimizden alır mı almaz mı tartışmaları bir yana üretken yapay zekanın yazılım ve ürün geliştiriciler için birer asistana dönüşmesi artık yadsınamaz bir gerçek. Büyük dil modellerinin dijital dünyada tozu dumana kattığı böyle puslu bir zamanda yazılım veya ürün odaklı bir trend tahmini yapmak oldukça zor.
type
Post
Photo by Isaac Smith.
Photo by Isaac Smith.
İşimizi elimizden alır mı almaz mı tartışmaları bir yana, yapay zekanın yazılım ve ürün geliştiriciler için birer asistana dönüşmesi artık yadsınamaz bir gerçek. Büyük dil modellerinin (LLM) dijital dünyada tozu dumana kattığı böyle puslu bir zamanda yazılım veya ürün odaklı bir trend tahmini yapmak oldukça zor. Ama yine de geçtiğimiz yılı, olayları, kişileri ve işleri takip edebildiğim kadarıyla bu sıralar odaklandığım alanların —ürün (product) analitiği ve büyüme (growth) analitiği— önümüzdeki yıllarda ne gibi durumlarla karşı karşıya kalacağına dair yorum yapma cesaretini kendimde bulabilirim.
2024 yılında yapay zekanın da etkisiyle dönen tartışmaların neredeyse tamamı yeni bir ürün geliştirmenin artık birkaç saat alabilmesi, uzman yazılım bilgisine çok da ihtiyaç kalmaması, her yeni gelen aracın “internetin keşfi” kadar önemli olması arasında gidip geldi.
Bu durumların kısmen gerçeklikleri olsa da yeni “uzman geliştiriciler” kendi iç dünyalarına döndüğünde modası geçmesi pek de mümkün gözükmeyen iki büyük sorunla karşı karşıya kaldılar: 1) Ürünümü nasıl büyüteceğim? 2) Ürünümün başarısını hangi metriklerle ölçeceğim?
İçine doğru sürüklendiğimiz yapay zeka odaklı bu dijital çağda yalnızca bir ürünü geliştirmek değil, onu sürdürülebilir bir büyüme yoluna sokmak, doğru metriklerle yönlendirmek ve yönetmek asıl fark yaratan unsurlar haline geldi. Ürün analitiği ve büyüme analitiği, popüler söylemlerin aksine yapay zekanın gölgesinde kaybolmayacak; daha stratejik ve değer odaklı bir hale gelecek. Yeni araçlar analiz süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırsa da doğru soruları sormak, hangi dataya bakılması gerektiğine karar vermek, datayı anlamlandırmak ve yorumlamak, ürünün geleceğini şekillendirmek adına halen uzmanlık gerektiren alanlar olarak kalmaya devam edecek.
Yapay zekanın analitik süreçlerdeki rolü artarken, bu durum ürün geliştiricilerin ve büyüme uzmanlarının işlevini ortadan kaldırmak yerine bence onları daha etkili karar vericiler haline getirecek. Artık ürün ekipleri yalnızca geçmiş dataya bakarak değil, gerçek zamanlı geri bildirimleri analiz ederek daha hızlı ve doğru aksiyonlar alabilecek. Ancak hangi metriklerin önemli olduğunu anlamak, gösteriş ölçütlerinden (vanity metrics) kaçınmak ve büyümeyi uzun vadeli sürdürülebilir bir stratejiye oturtmak, hâlâ insan dokunuşuna ihtiyaç duyan kritik beceriler arasında olacak.
Ve bence en önemlisi datadan anlam çıkararak oluşturulan içgörülerin (insights) hangisinin iş değeri taşıdığına karar vermek insanlara düşecek.
Datanın yönlendirdiği aksiyonlar ne kadar sofistike hale gelirse gelsin ürün yöneticilerinin müşteri ihtiyaçlarını anlama, rekabeti değerlendirme ve stratejik öncelikler belirleme süreçleri yapay zeka ile değişmeyecek, aksine daha da önemli ve güçlü hale gelecek.
2025 ve sonraki yıllarda ürün ve büyüme analitiğinin geleceği sadece araçların daha akıllı hale gelmesiyle değil, bu araçları nasıl kullandığımızla şekillenecek. Yapay zeka, süreci hızlandıran bir yardımcı olarak konumlanırken, anlamlı kararları almak ve ürünleri gerçekten başarılı kılmak hâlâ ürün ekiplerinin sorumluluğunda olacak.
Datayı analiz edenler makineler olabilir, ancak büyüme stratejisini şekillendiren ve ürünleri kullanıcı odaklı hale getiren yine insanlar olacak.
Bence.
🐣 Bu yazı daha önce Yazılım Dünyası 2025 Trendleri’nde yayınlandı.
 

© Bekir Arslan 2008 - 2025